דלקת ברצועת כף הרגל Plantar Fasciitis

פלנטר פאסיטס זהו מצב שבו מתפתחת דלקת ברצועת הפלנטר פאסיה, רצועה המתחילה בעצם העקב ומתחברת לחלק הקדמי של כף הרגל

הרגל.

גורמים: פלטפוס - מצב שבו הקשת קורסת ומותחת את הרצועה. הולפוס - מצב שבו הקשת גבוהה מידי. עלייה חדה ברמת פעילות גופנית. עומס של משקל הגוף הנובע ממשקל יתר, עלייה חדה במשקל, או מהריון. הליכה בנעליים לא מתאימות.

סימפטומים: כאבים בעקב, כאב בקשת כף הרגל (בדר"כ) בבוקר או אחרי מנוחה ממושכת.

טיפול ומניעה: אבחון נכון של מקור התופעה.
1. כאשר הסיבה היא פלטפוס יש להשתמש במדרסים אורטופדים לשם תמיכה בקשת.
2. כאשר הדפורמציה היא הולפוס - יש להשתמש במדרסים עם קשת גבוהה, ולייצב את עצם העקב. לשם ריכוך ההליכה יש ללכת בנעל בולמת זעזועים. כמו כן מומלצת הפחתה במשקל הגוף.

תפיחה בבוהן - Bunions

עצם שגודלת סביב המפרק של הבוהן כלפי חוץ. העצם דוחפת את האצבע הגדולה (הבוהן) כלפי האצבע הקטנה ולעיתים אף מסובבת אותה בצורה כזו שגורמת לבוהן להיכנס מתחת או מעל האצבע שלידה 

הסימפטומים: דלקת, נפיחות וכאבים לאורך הבוהן בחלק הפונה הצידה. 

גורמים: תופעה נפוצה בעיקר בקרב נשים, כתוצאה מהליכה בנעל צרה שלוחצת על החלק הקידמי של כף הרגל וגם מתורשה. 

טיפול ומניעה: הליכה בנעל מתאימה ורחבה דיה שלא לוחצת על הרגל בחלק הקדמי של כף הרגל, הימנעות מהליכה בעקבים גבוהים מידי. להרגעת המקום מהכאבים (אם יש) יש לשים את הרגל במים פושרים. הליכה בנעל שטוחה עם סוליה רכה. הליכה עם מדרסים אורטופדים העשויים מחומרים רכים מאוד, שימוש באביזרים נוספים המיוחדים לבעיה זו: מפרידי אצבעות לשימוש בעת הליכה, שינה, מעטפת לבידוד הורגוס מהנעל ומניעת שפשוף.

כאבי עקב (דורבן)

תופעה שכיחה שבה המשקל המופעל על עצם העקב גורם לאי נוחות וכאבים.

גורמים: ישנן שתי קטגוריות של כאבים בעקב:
1. כתוצאה מפעילות מאומצת, כגון: פעילות שמתרכזת באזור מסוים בכף הרגל, בתדירות גבוהה. הליכה בנעל עם עקב נמוך מידי או לעיתים עקב שנשחק. עלייה פתאומית ברמת הפעילות כגון ספורט, עבודה ,הליכה ועמידה ממושכות
2. פלנטר פאסיטיס - תופעה שכיחה של כאבים בעקב ונובעת על פי רוב עקב ליקוי ביו-מכני בכף הרגל. 

טיפול ומניעה: מדרסים בולמי זעזועים על מנת להפחית את הלחץ והמשקל המופעלים עליו. ניתן ללכת גם עם מדרסי עקב ,אולם צריך לזכור שברוב המקרים מדובר בפלנטר פאסיטיס, שאז מדרס עקב לא יפתור את הבעיה אלא רק יקל על הכאב לזמן מה. כדי לפתור את הבעיה יש ללכת במדרסים שמטפלים בבעיית הפלנטר. המדרסים מונעים מהקשת לקרוס פנימה ואז מונעים מתיחה של רצועת הפלנטר ובכך מונעים את היווצרות הדלקת בפלנטר שגורמת לכאבים בעקב ובקשת. הליכה בנעל מתאימה מבחינת גובה העקב (לא שטוח), תהווה גם כן צעד לקראת הפתרון של בעיה זו.

כף רגל סוכרתית Diabetic

סוכרת הנה מחלה חמורה שמתפתחת כתוצאה מחוסר ביצור של אינסולין. המחלה מתחלקת לשני סוגים:
1. סוכרת נעורים שהיא בעיה בייצור האינסולין.
2. סוכרת מבוגרים שמתאפיינת בעלייה ברמת הסוכר בדם, בשל תפקוד לקוי של האינסולין.

גורמים: 25 אחוזים מכל חולי הסוכרת בארץ יפתחו בשלב זה או במאוחר בעיות בכף הרגל הקשורות לסוכרת. ליקוים בכף הרגל הסוכרתית נובעים מהשילוב שבין מחזור דם נמוך ומחלת עצבים בכף הרגל שמביא למצב של איבוד תחושה בכף הרגל ומסוכן מכך, איבוד היכולת לחוש כאב והפרשי טמפרטורה. כתוצאה מכך, החולה עלול שלא להבחין בחתכים, פצעים, שלפוחיות ופצעי לחץ שעשויים להתפתח לכיב ובמצבים מסוימים אף לקטיעה של הרגל. פעולות מניעה יכולות להוריד את הסיכון לסיבוכים בכף הרגל באופן משמעותי, ולכן חשוב מאוד כי חולי סוכרת יתבוננו בכף הרגל מידי יום כדי לבדוק אם לא נפגעה. חולי סוכרת רבים מפתחים מחלה הנקראת מחזור דם נמוך, והיא גורמת לירידה באספקת דם היקפית. אספקת הדם הירודה לכף הרגל משפיעה על הנפיחות בכף הרגל והיובש.

המלצות: בדיקה יומית של כף הרגל לאיתור שלפוחיות, חתכים ואודם. גרוב גרביים ללא תפרים למניעת שפשופים והחלף אותן מידי יום. נעל נעליים נוחות שלא לוחצות על כף הרגל, מומלץ לרכוש נעליים בשעות אחה"צ כאשר הרגל מוגדלת. על הנעליים להיות עשויות מעור.

  

 

אסותא רמת החייל  

03-6444424